Friday, March 8, 2013

SURINAME verliest een ware icoon: RUBEN KARSTERS, Remembering the Legend.


ALPHAMAX ACADEMY
Stanvastestraat 18-24
Paramaribo, Suriname
Tel. (597) 400566, 400588, 401356, FAX 401356
Email: info@alphamaxacademy.com
www.alphamaxacademy.com

Motto: “In Diligent Pursuit of Excellence”OFFICIELE PERS BERICHT – 8 maart 2013
Paramaribo, Suriname

SURINAME verliest een ware icoon: RUBEN KARSTERS, Remembering the Legend.
Gisteren verloren de Alphamax Academy en het volk van Suriname één van haar levende artistieke legendes - Professor Ruben Karsters. Geboren op 22 mei 1941, overleed hij in het Academisch Ziekenhuis na een kortstondige ziekte.  Hoewel hij eerder met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht is de poging om hem in leven te houden op de intensive care unit zonder resultaat gebleven.

Professor Karsters was hoofd van de Art Department van de Alphamax Academy waar hij in 2003 begon lessen te geven aan jonge talentvolle kunststudenten.  In 2007 werd een van zijn jonge studenten geselecteerd als de Afrika-Caraïben Art Scholar, Deze uitverkiezing bezorgde hem een zomer beurs voor Parson's School of Art en Design in New York.  Zeer recent werd aan een andere student, die de meester-kunstenaar voor vele jaren heeft getraind, een gedeeltelijke beurs aangeboden van een ​​zeer gerenommeerde kunst en design universiteit in Georgia, USA.

Ruben Karsters was een autodidact die ervaren kunstenaars van zijn tijd verbijsterd liet staan met zijn ongeschoolde doch bekwame behandeling van Schone Kuns/Fine Art Skills.  Op de prille leeftijd van zeven jaar was hij al zeer duidelijk de jonge meester zonder papieren of referenties.  Dus, nog voordat hij zijn tienerjaren had bereikt begon hij met het geven van lessen aan studenten die twee keer zo oud waren.  Het was in deze periode dat de jonge Ruben de aandacht trok van de Nederlandse kunstenaar, Nola Hatterman.  Die zag de buitengewone en uitzonderlijke gaven van deze briljante, getalenteerde, rijzende, artistieke genie.

Tot aan zijn overlijden, was het dat als hij betrokken werd in een serieus gesprek over kunst, professor Karsters over Nola Hattermann sprak met een zekere mate van milde “ergernis”.  Tegelijkertijd erkennend de rol die ze op dat moment speelde in het waarnemen van zijn gaven.  Voor Karsters, was ze toch een wat gewiekste persoon die met de eer streek van het werk van andere getalenteerde kunstenaars van die tijd in Suriname.

In 1963 was Karsters een van de eerste Surinamers die naar Nederland ging om Schone Kunsten/"Fine Art." te studeren.Deze kunstkenner maakte een duidelijk onderscheid tussen 'kunst', 'Kunst' en Schone Kunst/'Fine Art”.

Na zes jaar studeren in Nederland keerde hij in 1968 terug naar huis, Swieti Sranan, hoogleraar in de Schone Kunst/Fine Art.  Onlangs, zou de zichtbare ouder wordende meester-kunstenaar vaak zijn naaste leerlingen vertellen dat de uitputtende en zware studie die hij in Europa onderging ook werd gedaan door twee hedendaagse nog levende kunstenaars, Erwin de Vries en Soeki Irodikromo, die hij respecteert.

Ruben Karsters was misschien wel Suriname's meest gevierde en internationaal erkende Schone Kunst artiest/"Fine Artist" in de tweede helft van de 20e eeuw.  Zijn technieken, methodologie, zeer nauwe, scherpe studie van elk onderwerp, in combinatie met - zijn onnavolgbare fantasierijke uitvoering – doet uitermate sterk denken aan de Vlaamse meesters uit de Renaissance.   Als meester-kunstenaar, heeft professor Karsters kunstlessen gegeven aan tal van kunstenaars in Suriname, met inbegrip van Jules Brand-Flu, Cliff San A Jong, en TMC Martin Slagtand - allen van wie hij zich liefdevol herinnerde als zeer begaafde kunstenaars.

Volgens de vice-voorzitter van de Alphamax Raad van Bestuur, dr. Eugene Merkus,
"Als je deze man met zijn opmerkelijke gaven moet beschouwen, is het niet overdreven te stellen dat professor Karsters onvervangbaar is.  Dit geldt niet alleen voor onze eigen in Suriname gewortelde internationale school, de Alphamax Academy, hier in Paramaribo, maar in ons land, Suriname.
Professor Karsters zal sterk worden gemist in kringen tot ver buiten de muren van deze school en dit stukje aarde genaamd Suriname waar hij woonde en werkte. "

Ruben Karsters was de beeldende kunstenaar die in 2007 het ondertussen beroemde "Portret van Hope en Peace: The Four Ms" creëerde.  Het portret kreeg internationale bekendheid toen president Desire Delano Bouterse dit schilderij, het meesterwerk, in november 2010 als nationaal geschenk presenteerde aan de nu overleden president Hugo Chavez van Venezuela.   Dit kunstwerk is in opdracht van de directeuren van de Alphamax uitgevoerd om jonge aspirant-leiders en de komende generatie te inspireren met voorbeelden van persoonlijke zelftransformatie, opoffering en dienstbaarheid.

In een MSNBC opiniepeiling, werd Desi Bouterse's geschenk aan Chavez gerangschikt als één van de top drie 'meest geschikte cadeaus" die in 2010 door een staatshoofd aan de andere werd gegeven.
Het Karsters – Bouterse - Chavez geschenk kreeg de voorkeur boven andere staatsgiften van de leiders uit de eerste wereld, met inbegrip van Poetin en Obama.

Frappant genoeg, professor Karsters overleed op precies dezelfde dag en nagenoeg dezelfde tijd als president Hugo Chavez van de Bolivariaanse Republiek Venezuela.

Na zijn zeer succesvolle Portret van Hoop en Vrede, in 2011 en 2012, heeft Professor Karsters ook kunstwerken uitgevoerd die internationaal werden gepresenteerd.  Een waarnemer heeft verklaard dat misschien wel het jaar voorafgaand aan zijn overlijden zal worden erkend als Karsters’ ''annus mirabilis“.

Ruben Karsters heeft het onderscheid vermogen gehad om misschien als de enige beeldend kunstenaar in Suriname de huidige leider en president van de Republiek, Desire Delano Bouterse, twee keer te mogen portretteren (schilderen).  De eerste maal als de jonge revolutionaire leider in de jaren 1980, en meer recentelijk, in 2012, de volwassen scherpzinnige staatsman die zijn belangrijke plaats inneemt op het internationale politiek wereldtoneel als de Vader van zijn natie.

Ruben Karsters wordt laat achter zijn vrouw, Sabitrie Karsters - Sewpersad, en hun drie kinderen, Cheranie, Vasilie, en Irina.Hij laat ook achter zijn zoon, Anthony, uit een eerder huwelijk.

Volgens een directeur van het Alphamax die de opdracht gaf voor Karsters 'Portret van Hope en Peace,’  "De Rubens van Suriname is weer terug gegaan naar het uitgestrekte hiernamaals!"